RAWATAN SINDROM HUGHES | AKUPUNTUR MALAYSIA

by Administrator
HUGHES ‘SINDROM (SINDROM ANTIPHOSPHOLIPID) – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Herba Master Cina Malaysia
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

 

email1

 

RAWATAN ALTERNATIF

Sindrom antiphospholipid (APS) kadang-kadang dipanggil ‘sindrom darah melekit’. Ini adalah kerana orang-orang yang mempunyai kecenderungan yang meningkat untuk membentuk darah beku dalam saluran darah (juga dikenali sebagai thromboses). Mana-mana saluran darah boleh terjejas termasuk urat, yang berdinding nipis dan mengambil darah ke arah jantung dan arteri, yang mempunyai musculas tebal hasil daripada kecenderungan ini pesakit boleh mengalami penyakit berulang kembali, contohnya di dalam urat kaki (trombosis vena dalam), atau dalam arteri yang membekalkan darah ke otak, dinding ar, dan mengambil darah dari jantung juga menyebabkan strok. Dalam kehamilan, gumpalan kecil yang terhasil boleh menjejaskan plasenta, dan terdapat peningkatan risiko keguguran, terutamanya pada pertengahan kehamilan.

Punca SINDROM (SINDROM ANTIPHOSPHOLIPID) HUGHES – Neuro Akupunktur Rawatan Herba Master Cina Malaysia

Antibodi Antiphospholipid’. Antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun badan untuk melawan jangkitan daripada bakteria dan virus. Dalam sesetengah penyakit, sistem imun menghasilkan antibodi yang salah dimana ia menyerang tisu badan sendiri. Hasilnya adalah penyakit autoimun, contohnya Sindrom antiphospholipid. Phospholipid adalah fosforus yang mengandungi molekul-molekul lemak yang terdapat di seluruh tubuh, terutamanya dalam pelindung sekeliling sel-sel membran sel. Sasaran ‘antibodi Antiphospholipid phospholipid badan sendiri, dan juga protein yang mengikat untuk phospholipid.

Mengenai SINDROM (ANTIPHOSPHOLIPID SINDROM) HUGHES ‘- Rawatan Neuro Akupunktur Herba Master Cina Malaysia

Jika gejala-gejala sindrom Antiphospholipid berlaku, ini dikenali sebagai sindrom Antiphospholipid rendah. Peringkat pertengahan berlaku apabila ia bersatu dengan penyakit autoimun lain, biasanya eritematosus dan lupus sistemik. Kedua-dua jenis ini adalah lebih biasa di kalangan wanita.

Gejala-gejala sindrom Antiphospholipid.

Gejala berkaitan pembekuan abnormal. Paling biasa ia boleh membentuk pembekuan dalam vena(salur darah) pada kaki (trombosis vena dalam), menyebabkan kaki yang bengkak, sakit, bengkak biasanya terjadi pada anak lembu. Darah beku di kaki ini mungkin berlaku sekali atau beberapa kali. Darah beku juga boleh berlaku di dalam paru-paru (pulmonary embolus), kadang-kadang berikutan darah beku pada kaki, yang memecah dan bergerak dalam edaran sehingga ia menyekat sebahagian daripada bekalan darah ke paru-paru. Darah beku di dalam paru-paru boleh menyebabkan sesak nafas, sakit dada menjadi lebih teruk dengan bernafas dalam, atau batuk dengan sedikit darah. Sesetengah ketulan darah beku berlaku pada pesakit selepas mula mengambil pil kontraseptif oral (yang mengandungi sejenis estrogen).

Urat-urat di bahagian lain pada badan untuk darah membeku, termasuklah mata, buah pinggang, hati, dan kelenjar adrenal.

Bergantung kepada di mana ia berlaku, pembekuan dalam arteri boleh menyebabkan strok, serangan jantung atau halangan bekalan darah ke anggota badan, mungkin membawa kepada gangren. Penyakit arteri berlaku seperti biasa daripada arteriosklerosis dalam usia tua, tetapi dalam sindrom Antiphospholipid mereka boleh berlaku pada usia yang lebih muda. Oleh itu, seorang pesakit di bawah usia 50 yang mempunyai strok atau serangan jantung perlu diuji untuk sindrom Antiphospholipid.

Wanita dengan sindrom Antiphospholipid akan meningkatkan risiko keguguran. Ketulan beku boleh terbentuk di dalam plasenta yang menyebabkan bekalan darah tidak mencukupi untuk janin. Keguguran dalam sindrom Antiphospholipid biasanya berlaku pada trimester kedua atau ketiga (minggu 12 atau kemudian), tetapi kadang-kadang boleh berlaku pada trimester pertama. Lima belas peratus daripada wanita dengan tiga atau lebih keguguran berturut-turut mempunyai ujian positif sindrom Antiphospholipid. Terdapat juga pesakit dengan sindrom Antiphospholipid yang mempunyai kehamilan yang berjaya tanpa rawatan, walaupun ada risiko komplikasi yang lebih tinggi pada penghujung kehamilan, termasuk pra-eklampsia, pertumbuhan terencat dalam kandungan (memperlahankan turun pertumbuhan di dalam uterus bayi), dan kelahiran pramatang .

Pesakit sindrom antiphospholipid melaporkan kejadian yang lebih tinggi dirasai mereka ialah sakit kepala, termasuk migrain. Sebahagian pesakit mempunyai kehilangan ingatan, atau keabnormalan lebih halus. Epilepsi adalah biasa dalam sindrom Antiphospholipid. Terdapat insiden yang lebih tinggi chorea, juga dikenali sebagai Tarian St.Vitus ‘(pergerakan tersentak-sentak tidak normal secara tiba-tiba).

Pesakit sindrom Antiphospholipid kelas pertengahan boleh melaporkan gejala penyakit sebelumnya. Sebagai contoh, pesakit yang mempunyai asas penyakit systemic lupus erythematosus boleh melaporkan ciri-ciri termasuk ruam pada pipi, tindak balas kulit kepada cahaya matahari, sakit sendi, ulser pada mulut, keguguran rambut yang berlebihan, mata menjadi kering, jari terasa sejuk dan kelihatan kebiruan, dan sakit dada yang menyucuk.

Diagnosa sindrom antiphospholipid (APS)
Malaysia Neuro Akupunktur Master Cina dan Rawatan Herba.

Doktor akan bertanya tentang masalah pembekuan pada masa lalu (mana-mana sejarah pembekuan di kaki atau paru-paru), strok sebelum atau serangan jantung (dan sama ada ia berlaku pada usia muda), petunjuk kurang spesifik seperti sakit kepala, migrain, kehilangan ingatan, dan kekeliruan . Wanita akan dipersoalkan tentang kehamilan lepas, dan sama ada terdapat sebarang komplikasi. Mereka akan ditanya mengenai adakah mereka pernah keguguran, dan pada peringkat mana kehamilan mereka berlaku.

Seperti renda bersih, ruam merah dikenali sebagai ‘livedo reticularis’, sering dijumpai dalam sindrom Antiphospholipid, terutamanya ke atas pergelangan tangan dan lutut.

Satu ujian darah yang mudah boleh mengesan ‘antibodi Antiphospholipid’. Ujian darah yang lain boleh menyemak untuk keadaan asasnya, seperti systemic lupus erythematosus.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

  1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
  2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?