RAWATAN DIABETES | ALTERNATIF HERBA

by Administrator
Kencing manis – Penyelidikan Oleh Rawatan Perubatan Neuro Malaysia Cina Master Akupunktur Herba
Apakah Diabetes Mellitus? – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Malaysia Cina Master Akupunktur Herba
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Diabetes Melitus ialah endokrinopati yang metabolik biasa akibat daripada kekurangan secara mutlak atau relatif insulin dan membawa kepada gangguan metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Penyakit ini sering diikuti oleh ketidakseimbangan elektrolit air dan gangguan asid-bes. Mengikut umur pesakit, manifestasi klinikal dan keperluan untuk insulin, diabetes boleh dibahagikan kepada banyak jenis. Dalam Akupunktur, penyakit ini ditakrifkan sebagai “xiao ke”, yang bermaksud kencing manis.

Penyakit secara klinikal

1.Ciri-ciri kes tipikal Diabetes mellitus adalah sering polyphagia, polydipsia, polyuria dan kehilangan berat badan. Pesakit awal atau asimptomatik hanya menunjukkan pelepasan hormon kortikal dan insulin di dalam badan yang tidak normal. Tahap gula darah puasa dinaikkan dengan ujian toleransi glukosa yang tidak normal. Pesakit simptomatik yang kerap rumit oleh gejala-gejala lain penyakit kulit, saraf dan endocrines, selain polyphogia, polyuria dan kehilangan berat badan.

2. Komplikasi utama dan mengiringi penyakit diabetes mellitus adalah ketoasidosis diabetes, penyakit kardiovaskular, renopathy kencing manis dan neuropati periferal. Komplikasi kardiovaskular adalah sebab-sebab ketua kematian.

3. Diabetes mellitus dikelaskan kepada jenis kanak-kanak dan dewasa mengikut ciri-ciri klinikal. Umur permulaan jenis kanak-kanak muda dan mempunyai kecenderungan kepada warisan. Gula dalam darah turun naik secara meluas dan agak sensitif terhadap insulin. Rawatannya agak sukar dan sering dinamakan sebagai diabetes bergantung insulin atau kencing manis tidak stabil. Manakala umur permulaan bagi orang dewasa di atas 40. Jenis ini agak ringan dan boleh dikawal dengan mengawal pemakanan atau antidiabetik oral. Oleh itu, ia juga dinamakan diabetes bergantung bukan insulin atau diabetes yang stabil.

4. Ujian aksesori
a) Puasa atau tidak makan-tahap glukosa darah adalah lebih daripada 130 mg. Glukosa darah selepas makan adalah lebih daripada 160-180 mg. Air kencing adalah positif bagi glukos. Jika disebabkan oleh ketosis, air kencing adalah positif untuk badan-badan keton.

b) Ujian toleransi glukosa boleh digunakan untuk mendiagnosis kes-kes awal atau disyaki dan ujian prinsip dalam diagnosis.

c) Baru teknik diagnostik seperti menguji tahap insulin dalam darah agak membantu dalam memahami perubahan patologi pankreas dan mendapatkan maklumat mengenai rawatan.

Jenis-jenis gejala diebetis

1.Kekeringan haba dalam paru-paru dan gejala perut Utama:

Keresahan, polydipsia, polyphagia dengan kecenderungan untuk kelaparan, kekeringan mulut dan lidah, polyuria, lidah merah dengan bulu kekuningan, licin dan nadi pesat.

2. Kekurangan Gejala Buah Pinggang Utama:

Polyuria dengan keruh pelepasan, kesakitan dan kelesuan lumbus itu, kekeringan mulut dan lidah, dyshopria dengan sensasi demam di dada, tapak tangan dan tapak kaki, lidah merah, mendalam, benang dan nadi pesat.

Rawatan Master Cina Malaysia Dan Penyelidikan

Biasanya ia mengambil masa antara 1 hingga 6 bulan untuk pemulihan oleh teori perubatan Master Cina Malaysia. Rawatan termasuk Neuro Akupuntur Herba ubat qi qong senaman dan terapi diet, data dan sebagainya. Master Cina Malaysia menunjukkan bahawa 80% boleh dirawat apabila didapati dari 1 bulan hingga 3 tahun kemudian bermula rawatan, boleh pulih. Yang lain 20% boleh menjadi kawalan sehingga tahap yang munasabah.

Apakah Diabetis Insipidus? – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Master Cina Malaysia Akupunktur Herba

Sindrom ini disebabkan oleh rembesan hipo hormon diuretik yang terhasil daripada lesi hipotalamus-pituitari. Ia juga boleh menjadi sekunder kepada penyakit-penyakit lain. Keadaan penyakit yang ringan atau teruk, sementara atau kekal. Penyakit ini tergolong dalam kategori ‘xiao ke’ dalam akupunktur.

Penyakit secara klinikal

1.Polyuria, polydipsia dan peningkatan pengambilan air adalah ciri-ciri prinsip. Jika pengambilan air adalah terhad, kekurangan air yang teruk mungkin berlaku.

2. Etiologi Diabetes utama masih tidak boleh ditentukan. Kes pertengahan boleh dimulakan oleh tumor, jangkitan atau trauma sistem hipotalamus-pituitari atau tisu yang berdekatan.

3. Ujian aksesori

 • a) graviti tentu air kencing akan berkurangan dan biasanya kurang daripada 1,006. Osmosis dari psychogenic polydipsia dan polyuria.
 • tekanan osmotik plasma dinaikkan. Maka mungkin muncul pening, dysphoria, tachycardia atau gangguan kesedaran, sindrom hyperosmotic kononnya.
 • Air-pelucutan ujian dan ujian masin hipertonik digunakan untuk membezakan kencing manis hambar kami dari psychogenic polydipsia dan polyuria. Ujian air-pelucutan Rous bahaya, dan kini jarang dilakukan.

Jenis-jenis gejala

Kekurangan Buah Pinggang-qi. Gejala utama: Polydipsia, kerap membuang air kecil dan kekurusan, sakit dalam keadaan acuh tak acuh lumbar. Kes yang mempamerkan lebih banyak gejala dan tanda-tanda kekurangan kecekapan buah pinggang ditandakan sebagai sensasi demam di tapak tangan dan tapak kaki, kegelisahan, lidah merah dengan bulu roma sedikit, benang dan nadi pesat; manakala kes itu menyampaikan lebih banyak gejala dan tanda-tanda kekurangan buah pinggang-yang dimanifestasikan sebagai air kencing warna cahaya, membawa kepada mati pucuk, sejuk, lidah pucat, bulu roma keputihan, dan mendalam serta nadi menjadi lemah.

Master Cina Malaysia Rawatan Dan Penyelidikan Rawatan

Biasanya ia mengambil masa antara 1 hingga 6 bulan untuk pemulihan oleh cara perubatan Master Cina Malaysia. Lebih awal anda datang untuk rawatan perubahan yang lebih baik untuk dirawat sepenuhnya dalam masa yang singkat.

Bagi pesakit yang telah mengalami kurang 6 bulan biasanya akan dirawat dalam masa 2 minggu hingga 4 minggu rawatan herba intensif.

Kencing manis semua boleh dirawat, ia bergantung pada keadaan dan berapa lama telah didiagnosis, kebanyakannya akan bertambah sehingga jumlah pemulihan bertambah dan jika terlambat hanya sehingga kawasan stabil walaupun dengan keadaan gangren juga boleh mendapatkan rawatan yang dilakukan oleh Master Cina Malaysia Doktor Bertaraf Dunia Pertama anugerah Terhormat oleh negara China dan diiktiraf oleh profesor Amerika Syarikat UCSF.

Ramai yang datang berjumpa Master Cina mendapat tahap pemulihan 90%, sementara yang lain mempunyai keputusan yang baik sehingga mereka menjadi biasa kembali untuk tugas harian di tempat kerja dan tidak berasa penat.

Diabetis Pada kanak-kanak – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Master Cina Malaysia Akupunktur Herba

Diabetes boleh berlaku pada semua peringkat umur. Gejala-gejala umum termasuk keletihan, dahaga, minum kerap, hilang selera makan dan kehilangan berat badan.

Kencing Manis Jenis 1 adalah bentuk yang paling biasa penyakit ini di kalangan kanak-kanak. Ia disebabkan oleh ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan insulin. Punca diabetes belum diketahui tetapi adalah dipercayai bahawa faktor persekitaran dan keturunan serta jangkitan, memainkan peranan. Ia memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan sama.

Kencing Manis Jenis 1 dikelaskan sebagai penyakit autoimun, yang bermaksud suatu keadaan di mana sistem imun badan seolah-olah untuk menyerang salah satu tisu badan atau organ-organ sendiri. Proses ini akan telah berkembang untuk tempoh yang lama sebelum gejala-gejala diabetes yang hadir diri mereka.
Ia biasanya berlaku dalam zaman kanak-kanak lewat tetapi boleh mengemukakan dirinya daripada peringkat awal awal hingga dewasa lewat.

Apakah gejala?

Gejala-gejala berkembang dalam masa beberapa hari atau minggu. Mereka adalah seperti berikut:

 • keletihan
 • minum dahaga dan kerap (dipanggil polydipsia).
 • kencing kerap (dipanggil polyuria).
 • kencing malam (Ketidakupayaan menetapkan kencing pada waktu malam).
 • kehilangan selera makan dan kehilangan berat badan.
 • jangkitan pada kulit atau di sekeliling mulut – terutamanya disebabkan oleh yis (Candida), atau bisul.
 • kadang-kadang gejala ini akan membawa kepada gambaran yang lebih teruk seperti loya, muntah, sakit perut dan pernafasan dibuat-buat.

Gejala-gejala ini adalah serius dan memerlukan perhatian perubatan segera.
Cara perubatan Master Cina Malaysia Herba telah terbukti berkesan untuk semua gejala ini terutamanya pada Kanak-kanak yang menghidap diabetes.

Rawatan yang intensif boleh mengambil masa antara 4 minggu hingga 6 bulan bergantung kepada berapa lama mereka telah menghidapnya dan betapa parahnya gejala penyakit kencing manis tersebut.

Ubat herba khas untuk menjana semula pancreases dan keadaan limpa supaya ia dapat melaksanakan fungsi-fungsi kembali normal.
Serbuk ubat herba akan diambil 3 kali sehari.  Berdiet dan khidmat nasihat untuk kanak-kanak. Anda dinasihatkan untuk mengambil serbuk herba selama 30 hari terlebih dahulu dan kemudian meneruskan jika anak anda tidak dirawat pada masa itu. 30% kanak-kanak kencing manis dapat dirawat dengan serbuk herba dalam 30 hari, bagi mereka yang lebih serius perlu lebih daripada 1 sesi rawatan serbuk herba.

Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Master Cina Malaysia Akupunktur Herba – hipoglisemik (glukosa darah Rendah) pada Pesakit Diabetik

Hypoglisemik adalah keadaan di mana paras gula dalam darah telah menurun di bawah tahap normal (kira-kira 3.0mmol/l). Kesan ini akan hilang dalam masa 10 hingga 15 minit selepas mengambil gula semula.

Alat pengesan tahap gula dalam darah perlu dilakukan bagi mengekalkan tahap normal gula dalam badan.

Punca Paras Gula Rendah

Insulin biasanya dihasilkan di dalam pankreas dan membantu sel-sel badan menyerap glukosa dari darah. Biasanya, paras glukosa naik selepas makan kira-kira 7 ke 10 mmol / l dan insulin dirembeskan daripada pankreas. Tahap glukosa bermula menjatuhkan lagi kira-kira satu hingga dua jam selepas makan, dan kembali normal dengan hidangan seterusnya (kira-kira 4 hingga 5.5 mmol / l). Pada masa ini, tahap insulin dalam darah juga telah kembali normal.

Pesakit kencing manis, episod hipoglisemik (juga dikenali sebagai ‘hypos’) boleh disebabkan oleh insulin terlalu banyak insulin dalam darah atau insulin kurang diperlukan. Dos insulin atau pil diabetes yang ditetapkan terlalu tinggi. Pesakit telah sengaja “overdosed” atau telah diberi tablet terlalu banyak. Insulin kurang diperlukan:

   1. Jika pesakit telah makan kurang daripada biasa.
   2. Jika terdapat aktiviti fizikal.
   3. Jika pesakit telah minum alkohol.

Apa yang berlaku semasa episod hipoglisemik?

Hipoglisemia boleh menyebabkan sebahagian atau kesemua gejala berikut:

   • pucat
   • menggigil
   • peluh
   • berasa lemah
   • denyutan jantung pesat
   • kelaparan
   • pergolakan
   • kesukaran menumpukan perhatian
   • kerengsaan
   • keletihan
   • penglihatan yang kabur
   • tidak sedar buat sementara
   • kekeliruan
   • sawan

Hipoglisemik tidak menyebabkan mana-mana gejala di atas, dalam sesetengah pesakit diabetes. Ini adalah terutamanya kes di mana diabetes lama berkenaan. Dalam pesakit ini, sawan dan tidak sedarkan diri boleh berlaku tanpa amaran. Untuk mengelakkan ini, mereka diminta untuk mengekalkan tahap glukosa yang tinggi dalam darah dan untuk mengukur dengan lebih kerap daripada biasanya diperlukan. Ini adalah sangat penting.

Hipoglisemik boleh dikategorikan sebagai:

   1. Episod hipoglisemik ringan atau hipoglisemik. Pesakit boleh menguruskan episod ini sahaja.
   2. Serius hipoglisemik. Pesakit akan memerlukan bantuan daripada orang lain, sama ada seorang ahli keluarga atau doktor.

Cara Perubatan herba Master Cina Malaysia telah terbukti sangat berkesan kepada pesakit yang datang seperti semua syarat-syarat ini.

Anda mungkin memerlukan lebih daripada 2 bulan penggunaan ubat-ubatan dan akan dirawat. Tetapi untuk memperbaiki keadaan anda, anda mungkin memerlukan sekurang-kurang 4 minggu rawatan.

Paras glukosa Darah

Paras glukosa darah adalah jumlah glukosa (gula) dalam darah. Ia juga dikenali sebagai paras glukosa darah. Jumlah glukosa dalam darah adalah dinyatakan sebagai mol per seliter (mmol / l).
Paras glukosa darah menginap dalam had yang sempit sepanjang hari (4 8mmol / l). Tetapi mereka adalah lebih tinggi selepas makan dan biasanya paling rendah pada waktu pagi atau apabila anda berasa lapar.
Apabila seseorang mempunyai diabetes, paras glukosa darah mereka biasanya bergerak di luar had ini.
Mengawal tahap glukosa dalam darah:

Pesakit kencing manis perlu sentiasa cuba untuk mengekalkan paras glukosa anda pada tahap normal atau tahap biasa yang mungkin. Matlamat utama rawatan diabetes mana-mana adalah semata-mata untuk mengekalkan paras glukosa yang stabil, maka mengambil beberapa ubat Master Cina Malaysia untuk mendapatkan menstabilkan paras gula dalam badan.

Glukosa darah stabil ketara mengurangkan risiko komplikasi diabetes peringkat lewat. Ini mungkin mula muncul 10 hingga 15 tahun selepas diagnosis dengan penyakit kencing manis Jenis 1 dan selalunya kurang daripada 10 tahun selepas diagnosis dengan penyakit kencing manis Jenis 2.

Komplikasi

Neuropati (penyakit saraf)
Retinopati (penyakit mata)
Nefropati (penyakit buah pinggang)
Penyakit serebrovaskular seperti strok
Penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung, hipertensi dan kegagalan jantung.
Gangren.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

 1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
 2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?