RAWATAN PENYAKIT WANITA | HERBA MALAYSIA

by Administrator

 

Penyakit Wanita Dan Kesuburan Wanita Malaysia Rawatan Neuro Akupunktur dan Ubatan Herba. – Bahagian Kesakitan Wanita.
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Sakit abdomen bahagian bawah pada Wanita atau sakit Pelvik

Apa yang menyebabkan kesakitan yang di bahagian bawah abdomen atau pelvis?

Wanita berasa kurang selesa atau sakit di bahagian bawah abdomen iaitu dibawah bahagian pusat dari semasa ke semasa, sebagai contoh, sebelum atau semasa haid.

Mengambil perhatian terhadap gejala-gejala tertentu akan membantu anda serta doktor anda supaya tepat mendiagnosis masalah, walaupun ini boleh menjadi sukar.

Bagi sesetengah kes ia boleh menjadi sukar untuk mengenal pasti punca kesakitan, tetapi dengan memahami ciri-ciri tertentu akan membantu anda dan doktor anda dalam mengenalpasti diagnosis yang sesuai.

Punca-punca yang paling biasa adalah seperti gangguan sistem kencing seperti pundi kencing atau buah pinggang (kekurangan Qi), masalah usus atau keadaan yang melibatkan sistem pembiakan – rahim sejuk, tiub fallopio dan ovari sejuk.

Jenis sakit yang timbul daripada sistem kencing.

Kesakitan daripada sistem kencing boleh menunjukkan keadaan sebagai sistitis (radang pundi kencing), radang sistem pengumpulan satu atau kedua-dua buah pinggang, batu karang atau ketumbuhan.

Keadaan biasa adalah berasa terbakar semasa membuang air kecil dan lebih kerap untuk mengosongkan pundi kencing. Di samping itu, kesakitan yang dirasai dari bahagian belakang dan sekitar ke bahagian hadapan mungkin disebabkan oleh jangkitan buah pinggang atau batu karang.

Kesakitan tersebut dikaitkan dengan batu karang mungkin amat teruk. Kehadiran darah dalam air kencing menunjukkan kemungkinan jangkitan pada buah pinggang, batu pundi kencing, pundi kencing atau tumor buah pinggang. Kedua-dua tumor benigna dan malignan boleh dikesan pertama kali dengan cara ini. Tempoh kesakitan akan terus membantu anda dan doktor anda untuk membuat diagnosis yang betul.

Jenis kesakitan yang timbul daripada keadaan usus

Usus boleh menimbulkan pelbagai gejala-gejala termasuk kesakitan. Sembelit dan cirit-birit boleh menjadi pedih dalam diri mereka sendiri, dan perubahan dalam tabiat usus biasanya mengenal pasti kesakitan sebagai datang dari usus. Sakit yang berpunca dari usus sering digambarkan sebagai keadaan yg bersifat sakit perut biasa. Ini bermakna bahawa kesakitan atau ketidakselesaan datang dalam gelombang dengan ketidakselesaan yang sedikit atau tidak ada di antara kesakitan. Kembung atau bengkak pada bahagian bawah abdomen boleh hadir termasuk sindrom usus. Darah segar atau darah diubah (usul hitam) yang mengalir dari laluan belakang perlu dilaporkan kepada doktor anda sebagai penyiasatan biasanya adalah perlu dilakukan.

Kesakitan yang timbul daripada keadaan organ-organ pembiakan

Kesakitan mungkin berpunca daripada uterus (rahim), tiub fallopio atau ovari. Ia biasanya dirasai di tengah-tengah bahagian bawah abdomen, di atas garis bulu ari-ari jauh ke atas di bahagian pusat. Kadang-kadang, sakit adalah lebih kepada satu bahagian, sakit yang datang dari ovari adalah lebih tipikal.

Mungkin terdapat ketidakselesaan atau kesakitan semasa persetubuhan (dyspareunia) yang berada jauh di dalam pelvis. Sakit yang berasal dari rahim biasanya lebih teruk pada masa haid (dysmenorrhoea) seorang wanita. Contoh keadaan organ-organ pembiakan yang membawa kepada kesakitan termasuk endometriosis, penyakit keradangan pelvis, sista ovari, fibroid dan masalah yang berkaitan dengan peringkat awal kehamilan seperti keguguran dan kehamilan ektopik.

Dalam kebanyakan kes jika terdapat dimana-mana, secara tiba-tiba sakit teruk pada perut yang tidak dapat dijelaskan, seharusnya doktor anda perlu dihubungi.

Sakit akut dan secara tiba-tiba sentiasa membimbangkan tetapi sakit kronik juga boleh mempunyai implikasi yang serius dan perlu dirujuk kepada doktor. Ini mungkin disebabkan oleh haid, pembuangan air kencing dan pergerakan usus. Apabila ada rasa mual, muntah atau demam. Ia juga boleh melibatkan emosi kehidupan keluarga, rakan-rakan, kerja dan kehidupan seks mereka penuh tekanan.

Semua gejala-gejala ini boleh dirawat dengan cara Perubatan Master Cina Malaysia.

Tempoh rawatan sentiasa bergantung kepada jenis atau jenis keadaan. Kawasan sakit bahagian bawah abdomen adalah biasa dan terdapat lain jenis yang jarang berlaku seperti radang hati, Limpa atau Usus. Serangan angin dalam organ-organ atau kelembapan yang teruk atau keadaan sejuk di organ-organ.

Untuk melegakan kesakitan semua masalah di atas mestilah datang cepat dan rawatan mungkin perlu berterusan untuk beberapa minggu.

Senggugut, Masalah Wanita – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Master Cina Malaysia

Wanita banyak mengalami sakit atau ketidakselesaan pada masa haid mereka. Bagi kebanyakan, kesakitan atau ketidakselesaan tidak begitu teruk bahawa ia mengganggu kehidupan seharian mereka.

Sesetengah wanita haid bulanan mereka adalah bermasalah dan hampir melumpuhkan kerana kesakitan dan kesulitan yang timbul. Mereka mungkin perlu mengambil masa kira dari sekolah atau bekerja dan tinggal di rumah selama satu atau dua hari.

Haid yang sakit kadang-kadang menunjuk kepada tanda-tanda penyakit yang lain, seperti pertumbuhan sista, ovari atau rahim sejuk, yang mana ia menghalang aliran Qi dan lain-lain komplikasi.

Jika haid yang sakit lebih daripada sesuatu yang menyusahkan, maka ia adalah bijak untuk mengambil beberapa rawatan herba.

Apa yang menyebabkan kesakitan haid?

Sakit semula jadi yang disebabkan oleh pengecutan otot rahim. Pengecutan adalah disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin badan, ia adalah hormon yang dihasilkan oleh lapisan rahim. Jadi, apabila terdapat keadaan yang luar biasa atau sejuk, ia akan menyebabkan kesakitan.

Rawatan Cara Herba Master Cina Malaysia

Biasanya cukuplah hanya mengelak daripada mengambil makanan yang berunsur sejuk dan minuman yang cukup. Apabila kesakitan sering terjadi, anda perlulah mengambil ubat khas “Ubatan Herba Haid”. Ia akan melicinkan aliran Qi dalam rahim dan rahim dan memanaskan organ-organ. Ia akan mengukuhkan jumlah tenaga Qi dalam badan anda yang akan memberi anda kekuatan dan tenaga dalam kehidupan seharian anda.

Penyakit Radang Pelvis – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Master Cina Malaysia

Penyakit keradangan pelvis adalah jangkitan yang mengalir dari faraj melalui leher rahim (serviks), rahim (uterus) dan sehingga ke tiub fallopio. Kadang-kadang ovari juga terlibat. Bakteria dan lain-lain mikro-organisma boleh mencari laluan mereka melalui faraj dan serviks kepada organ-organ pembiakan dalaman. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan keradangan pada organ-organ ini dan persekitaran mereka. Hal ini sering berlaku di dalam tiub fallopio.

Menyebabkan Radang Pelvik

Ia boleh disebabkan dari kehamilan terhenti atau kelahiran anak seterusnya. Kadang-kadang, ia mungkin akibat daripada mengadakan hubungan seks dengan pasangan yang baru atau rakan kongsi. Tetapi selalunya tiada sebab-sebab tertentu yang boleh dikesan.

Gejala-gejala

Ia menyebabkan kelembutan dan kesakitan pada satu atau kedua-dua belah bahagian bawah abdomen. Pada masa yang sama, ia boleh menyebabkan demam dan ketidakselesaan umum. Akhir sekali, jangkitan boleh disertai oleh haid yang berat serta menyakitkan dan kadang-kadang teruk berwarna perang atau keputihan mahupun hitam.

Syarat untuk kesihatan dan Rawatan.

Ini dikenali sebagai “kelembapan yang teruk” dalam faraj, uterus, rahim dan pelvis. Rawatan Herba Master Cina Malaysia biasanya akan menilai jumlah kelembapan dalam 1 hingga 6 sesi perubatan herba. Setiap sesi akan berlangsung selama sepuluh hari. Selepas rawatan, anda akan berasa baik dan penuh tenaga.

Akan ada diet yang khusus untuk para wanita bergantung kepada keadaan anda.

Haid yang Berat (menorrhagia) – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Herba Master Cina Malaysia

Apa yang dimaksudkan haid berat?

Definisi perubatan yang betul bagi haid berat adalah laluan lebih daripada 80 ml darah setiap kali haid. Ia adalah jarang realistik atau praktikal, bagaimanapun, sebenarnya mengukur kehilangan darah dan sebagai doktor perlu bergantung kepada huraian wanita mengenai kitaran haidnya.

Haid dianggap berat apabila:

Seseorang wanita berdarah untuk lebih daripada 8 hingga 10 hari, atau secara mengejut dua kali ganda sebagai aliran biasa, terutama jika ini diulang bulan selepas sebulan.

seorang wanita berdarah sehingga ia adalah sukar bagi beliau untuk menghadiri tugasnya. Dia mungkin terpaksa merancang cuti serta masa lapang mengikut masa haid beliau.

Pendarahan berterusan sebegitu akan meyebabkan wanita itu menjadi anemia.

Kehadiran bilangan darah beku kecil yang tinggi selama lebih daripada dua hari boleh dikatakan haid yang berat.

‘banjir’ menerangkan secara tiba-tiba, tidak diduga bermulanya haid, seperti paip pecah, dan menandakan haid yang berat.

Penyebab Aliran Haid Banyak Dan tempoh yang lama – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Herba Master Cina Malaysia

Wanita yang muda mengalami haid berat adalah paling kerap disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang sementara, yang akhirnya pulih sendiri.

Pada tahun-tahun yang hampir putus haid, haid berat biasanya tanda-tanda ketidakseimbangan hormon.

Kemungkinan haid berat yang disebabkan oleh penyakit selaras dengan meningkatnya usia.

Dikaitkan dengan haid berat:

  • fibroid.
  • endometriosis.
  • penyakit keradangan pelvis.
  • polip pada selaput rahim.

Punca utama penyakit adalah satu keadaan yang dipanggil pendarahan rahim tidak berfungsi (DUB). Ini merujuk kepada pendarahan berat dengan keadaan sejuk dan lemah dalam ovari dan rahim.

Pada zaman dahulu di kampung-kampung, terdapat banyak kes kematian akibat berhenti haid yang berat dan haid yang tidak berhenti.

Rawatan Herba Cina Master Malaysia

Apabila haid berat tidak berhenti, anda perlukan ubat herba dengan segera untuk menghentikannya. Dan apabila masalah itu berkurangan,  anda masih perlu mendapatkan ubat herba khas untuk mengimbangi keadaan anda.

Perubatan herba yang kerap perlu diambil selepas keadaan anda semakin sihat. Ia akan mengukuhkan ovari, keadaan rahim dan juga mengetatkan faraj serta uterus anda.

Endometriosis – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Herba Master Cina Malaysia

Endometriosis adalah satu keadaan di mana tisu (endometrium) biasanya lapisan rahim (atau rahim) tumbuh pada organ yang berbeza di luar rahim.

Jika endometrium tumbuh dalam lapisan otot  rahim yang dipanggil Adenomyosis, yang hanya berlainan jenis endometriosis.

Kawasan-kawasan utama yang terjejas adalah:

Ovari di mana sista mungkin muncul; ini dipanggil sista coklat, mengandungi bahan berwarna coklat.

Kawasan di belakang rahim dan di hadapan rektum (usus besar). Ruang ini dipanggil Bekas Douglas dan endometriosis di sini sering menyebabkan kesakitan mendalam dan kesakitan ketika persetubuhan (dyspareunia).

Kawasan yang kurang biasa termasuk usus itu sendiri, pundi kencing dan tapak di luar pelvis termasuk bahagian pusat atau parut selepas pembedahan.

Seperti endometrium biasa, tisu endometriosis mengalami perubahan bulanan mengikut kitaran hormon dan biasanya menyebabkan kesakitan haid (dysmenorrhoea).

Endometriosis adalah satu keadaan yang sangat biasa yang menjejaskan sehingga 10 peratus Wanita di antara umur 16 dan 50 tahun, sering terjadi tanpa menghasilkan apa-apa gejala. Tisu endometriosis adalah di bawah pengaruh hormon supaya ia hampir tidak pernah dilihat di kalangan kanak-kanak atau Wanita menopaus(putus haid).

Ia muncul sebagai nodul kehitaman biru kecil di lapisan luar ovari atau di tempat lain di pelvis. Dalam sesetengah kes, ia boleh membawa kepada pembentukan sista yang diisi dengan perubahan darah, yang dikenali sebagai sista coklat.

Endometriosis boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan ringan kepada kesakitan yang teruk dalam haid (dysmenorrhoea), dengan penghidap banyak mengalami sakit kronik. Persetubuhan boleh menyakitkan, dan wanita dengan sista coklat mungkin mempunyai perasaan yang kenyang di bahagian bawah perut mereka.

Pembentukan menyambungkan tisu sekitar endometriosis berhampiran tiub fallopio atau ovari boleh mengurangkan kesuburan. Ubat Herba Master Cina Malaysia perlu antara 4 hingga 8 minggu untuk menterbalikkan masalah jika tiada komplikasi lain. Mujurlah, kebanyakan wanita dengan endometriosis mempunyai satu bentuk penyakit yang sederhana dan kesuburan mereka tidak terjejas. Sekali hamil, endometriosis kebanyakan wanita mendapat lebih baik di bawah pengaruh tetap oleh hormon wanita pada tahap tertinggi yang dihasilkan semasa kehamilan.

Kebanyakan pesakit tidak ingin mendapatkan rawatan barat kerana ia boleh mempunyai kesan sampingan yang sangat buruk dan kadang-kadang mungkin menyebabkan kemandulan setelah berbuat demikian. Sementara yang lain mungkin perlu untuk melakukan pembedahan dan dimasukkan ke hospital serta bil-bil hospital yang sangat tinggi, ini juga termasuk hormon buatan yang telah terbukti boleh menggalakkan kanser payudara dan lain-lain kesan sampingan buruk untuk jangka masa panjang. Pesakit yang begitu ramai datang untuk rawatan yang boleh dilakukan pada 4 hingga 8 minggu rawatan intensif dalam kebanyakan kes atau masa yang lebih lama hanya dengan menggunakan ubat herba khas.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

  1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
  2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?