RAWATAN SISTEM PENGHADAMAN | HERBA MALAYSIA

by Administrator
RAWATAN MASALAH SISTEM PENGHADAMAN (GASTRO-OESOPHAGEAL refluks (ACID refluks) – PENELITIAN OLEH MALAYSIA CHINESE MASTER PUSAT RAWATAN AKUPUNKTUR dengan rawatan alternatif Neuro AKUPUNKTUR dan Herbal
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Ditinjau oleh Master,

APA ITU MASALAH GASTRO-OESOPHAGEAL refluks?

Jika mulas mulai berlaku setiap hari.

Gastro-esofageal beserta refluks ialah kondisi dimana sfingter esofagus bawah (otot cincin tentang hujung bawah esofagus)berada dalam keadaan yang tidak normal dan memungkinkan kandungan asid perut mengalir kembali ataupun ‘beserta refluks’ kepada kerongkongan (esofagus). Keadaan ini dapat menimbulkan rasa panas dan nyeri di bahagian dada. – Asid refluks adalah keadaan biasa dan paling kerap menjadi penyebab kepada gangguan pencernaan di dunia.

Esofagitis

Esofagitis adalah keradangan pada lapisan dalam esofagus disebabkan oleh kekerapan berulang daripada refluks gastro-esofagus.

SIMPTOM GASTRO-ESOPHAGEAL refluks Esofagitis ?

Kesakitan atau rasa seperti terbakar pada bahagian perut atau dada, kadang-kadang boleh menular hingga ke belakang (mulas).

Asid refluks boleh mencapai sehingga ke bahagian faring (kerongkong) dan mulut dan menyebabkan rasa masam (asid) dan seperti terbakar.

Sebilangan kecil pesakit mengalami kesukaran bernafas dan mengalami masalah suara menjadi serak kerana cecair refluks merengsakan pangkal tekak dan saluran pernafasan.

Kerap sendawa adalah suatu perkara yang biasa.

Bila gastro-oesophageal refluks terjadi?

Gejala ini biasanya berlaku selepas makan dalam kuantiti yang berlebihan atau makanan berlemak dan minuman beralkohol.

Berbaring, membongkok atau membongkok dan mengangkat boleh menyebabkan asid refluks dan bertambah teruk kepada perokok.

Frekuensi dengan gejala yang berlaku adalah bervariasi. Bagi kebanyakan orang,keadaan ini jarang terjadi dalam tempoh sehari atau dalam seminggu tetapi kadang-kadang boleh terjadi sehingga 10 kali dalam sehari.

Adakah Asid refluks gastro-esofagus mempengaruhi kesihatan anda?

Keadaan ini adalah kondisi yang tidak menyenangkan yang boleh mempengaruhi Sebahagian besar gaya hidup anda.

Kebanyakan orang merasakan bahawa hidup mereka tidak selesa disebabkan oleh gejala ini.

Asid refluks yang terlalu lama menyebabkan asid Esofagitis (radang esofagus). Esofagitis yang lama mungkin menjadi rumit dengan adanya pembentukan parut yang kontrak dan keputusan dalam suatu penyempitan (Striktur) di bahagian yang terkena esofagus. Ini boleh menyebabkan masalah untuk menelan dan hal ini memerlukan rawatan yang cepat. Tetapi keadaaan ini jarang-jarang berlaku.

Ini boleh menyebabkan ulserasi yang menyebabkan pendarahan dan kekurangan zat besi, yang boleh menyebabkan masalah anemia kerana kehilangan darah yang kronik.

Rawatan CHINESE MASTER boleh membantu anda.

BAGAIMANA ASID PERUT NAIK KE ESOFAGUS?

Masalah ini disebabkan oleh sfingter esofagus yang rosak, otot cecincin pada hujung bawah esofagus, dekat diafragma. Sfingter direka untuk mencegah kandungan perut mengalir ke atas – itu berfungsi sebagai injap satu arah.

Jika sfingter tidak berfungsi dengan betul, asid perut mengalir ke esofagus. Kecenderungan beserta refluks meningkat ketika perut mengandungi banyak lambung jus atau makanan dan bila berlakunya peningkatan tekanan di dalam atau di perut.

Ini adalah masalah kecil dan tidak perlu terlalu bimbang kerana Rawatan Herba The Tole boleh membantu.

KEADAAN YANG BOLEH MENYEBABKAN gastro-esofagus refluks?

Bagi kebanyakan kes, kelainan tidak boleh dikaitkan dengan penyebab tertentu tapi keadaan berikut ini dapat memberikan sumbangan terhadap masalah ini

Hiatus hernia

Kantung Perut melalui diafragma, mencegah serat diafragma menutup hujung bawah esofagus. Esofagus tetap terbuka lebar, yang membolehkan asid perut masuk ke esofagus.

Kegemukan

Jika orang yang kelebihan berat badan yang berlebihan lemak dalam rongga perut akan meningkatkan tekanan di dalamnya. Hal ini menyebabkan isi perut naik ke kerongkongan. Kehilangan berat badan mengurangkan asid perut beserta refluks.

Kehamilan

Kerana rahim membesar selama kehamilan, ia akan menekan perut, dan memberi tekanan yang lebih tinggi di dalamnya, yang meningkatkan kecenderungan asid refluks. Selain itu, perubahan hormon juga boleh menyebabkan relaksasi sfingter esofagus selama kehamilan.

Makanan

Semakin perut ditarik oleh makanan, semakin tinggi kecenderungan asid refluks. Kecenderungan ini juga meningkat dengan makan makanan berlemak. Hindari makanan dalam kuantiti yang besar, terutama di malam hari dan ini akan mengurangkan kecenderungan asid refluks bertindak.

Makanan

Cokelat, peppermint, kopi, jus buah, asam,makanan pedas dan beralkohol bolehmenghalang sfingter esofagus bekerja dengan baik.

Tembakau

Tembakau mencegah sfingter esofagus daripada bekerja dengan baik, mengurangkan tahap di mana perut kosong dan meningkatkan asid dalam perut.

Sembelit

Sembelit meningkatkan kecenderungan anda beserta refluks dengan meningkatkan tekanan di dalam rongga perut.

Berbaring

Kecenderungan anda beserta refluks meningkat ketika anda berbaring. Ini disebabkan oleh graviti. Cara mudah untuk mengatasi masalah ini adalah dengan meletakkan bantal di bawah tilam atau menaikkan sedikit kepala sewaktu berbaring iaitu anggaran 3 inci.

DIAGNOSIS GANGGUAN GASTRO-OESOPHAGEAL refluks ?

Gejala Asid refluks gastro-esofagus sangat jelas dan tiada ujian yang diperlukan.Tetapi terdapat juga ujian dilakukan dan agak menakutkan. Kami tidak menggalakkan anda melakukan ujian ini.

Jika doktor ragu-ragu, atau jika gejala tersebut sangat menyulitkan, sebuah Gastroskopi akan digunakan. Selama prosedur Esofagitis, hiatus hernia dan keadaana lain proses ini boleh mengetahui sebab atau mungkin juga tidak.

Kemungkinan lainnya ialah untuk mengukur keasidan pada hujung bawah esofagus selama 24-jam. Ini akan memberikan indikasi seberapa kerap dan berapa lama asid refluks ini berlaku.

Asid refluks gastro-esofagus boleh juga diibaratkan atau disamakan dengan keadaan ulser perut, sakit dada (angina Pektoris), nyeri otot, masalah belakang, sembelit, sindrom kerengsaan usus besar, batu empedu, penyakit pankreas dan lain-lain keadaan ini kadang-kadang harus disahkan sebelum diagnosis dapat dibuat.

Bagaimana mencegah asid refluks gastro-esofagus?

Perubahan gaya hidup dapat mengurangkan risiko pengembangan beserta refluks: cuba untuk mengurangkan stress, cubalah untuk menurunkan berat badan jika anda mengelakkan kelebihan berat badan dengan menghindari makanan yang berlemak dan hindari makanan ringan sebelum tidur. Anda juga perlu menghadkan pengambilan kopi dan beralkohol dan cuba untuk berhenti merokok.Anda juga perlu tahu bila masa yang perlu untuk pengambilan ubat.

Jika mulas sering berlaku, gejala ini sangat tidak menyenangkan.

RAWATAN MASALAH GASTRO-OESOPHAGEAL refluks ?

Gangguan masalah Asid refluks gastro-esofagus dapat dibantu dengan ubatan herba khusus CHINESE MASTER.Dalam kebanyakan kes, CHINESE MASTER herba boleh berjaya mengawal gejala ini. Herba ini dapat mengurangkan perembesan asid dan untuk menormalkan keadaan perut Qi. Ubatan herba ini disediakan khusus oleh kami dan membantu mencegah komplikasi asid refluks dan menguatkan qi perut anda.

SINDROM USUS MUDAH RENGSA(IBS)

Sindrom Usus Mudah Rengsa (IBS) adalah suatu keadaan yang ditandai oleh gejala campuran yang diyakini kerana gangguan fungsi motorik usus atau di-kemampuan daripada Qi di Usus Besar. Ini adalah keadaan yang paling umum dilihat oleh gastro enterologists. Isi Usus yang normal bergerak sepanjang usus melalui tindakan otot (tenaga penggerak), tetapi juga mempunyai daerah-daerah(segmentasi). Kombinasi Perejangan dan segmentasi disebut gerak peristaltik, dan ketika bekerja normal, satu sama sekali tidak menyedarinya. Pengendalian gerak peristaltik adalah kompleks dan cara terbaik untuk menganggap gangguan buang air besar adalah sebagai hilangnya koordinasi tindakan otot ini.

Lebih lanjut, faktor-faktor psikologi yang umumnya terlibat (berkaitan Qi). Ini bukan untuk mengatakan bahawa gejala tidak nyata (mereka), tapi sindrom kerengsaan usus besar sering terhasil daripada interaksi yang kompleks antara faktor-faktor psikologi dan fizikal.

Beberapa nama kuno bagi sindrom kerengsaan usus besar masih dalam penggunaan umum. Ini termasuk mudah marah usus besar, kejang usus dan mukosa kolitis. Ini adalah mengelirukan kerana, keadaan tidak hanya mempengaruhi usus besar, tetapi juga sisa usus.

Walaupun sindrom kerengsaan usus besar ini boleh menjadi keadaan yang kurang menyenangkan, ianya tidak pernah menyebabkan barah usus atau mengakibatkan kerosakan pada usus.

Di UK sekitar 13 peratus wanita dan 5 peratus lelaki menghidap IBS.

Faktor Penyebab Sindrom USus Rengsa (IBS)?

Meskipun penyebabnya tidak diketahui,Namun setengah daripada semua pesakit boleh menngandaikan sesuatu waktu terjadinya keadaan ini seperti pertukaran rumah atau pekerjaan, atau kehilangan. Hal ini menunjukkan bahawa mungkin terdapat kesan psikologi kepada pesakit. Sekitar 10 hingga 20 peratus pesakit biasanya dapat mengagak waktu terjadinya gejala gastroenteritis akut. Dalam Sisanya, faktor pemicu tetap tidak teridentifikasi. Kelainan dalam gerak peristaltik yang disebutkan di atas sering dapat dilihat pada keluarga terdekat kepada pesakit (meskipun tanpa gejala), menunjukkan bahawa pencetus kepada keadaan ini adalah terdedah kepada orang disekeliling. Saraf-isyarat kimia, khususnya serotonin, memiliki peranan penting.

Apa itu Simptom Sindrom Usus Rengsa(IBS)?

Gejala bervariasi daripada pesakit kepada pesakit, dan boleh terjadi pada semua peringkat usia. Namun, paling kerap dihidapi pada akhir atau awal remaja dewasa. Simptom akan bergantung pada bahagian mana daripada usus yang terlibat dan biasanya melibatkan beberapa kawasan di usus. Sesetengah pesakit mungkin hanya mempunyai satu bahagian daripada usus yang terbabit, sementara yang lain mempunyai beberapa. Selain itu, gejala boleh berubah-ubah setiap saat.

Esofagus

Terasa seperti bola golf tersekat ditekak sewaktu makan dan tidak mengganggu proses menelan (ketul)

Mulas – Sering merasa nyeri seperti terbakar di belakang tulang dada.
Sakit saat menelan (odynophagia), tetapi tanpa menahan makanan.
Terasa seperti makanan melekat (Penyakit Disfagia) – Memerlukan pemerhatian.

Perut:

Bukan Ulser dispepsia (gejala sugestif daripada perut atau duodenum ulkus,tetapi belum dapat disahkan dalam pemerhatian).

Merasa kenyang walaupun selepas pengambilan makanan dalam kuantiti yang kecil.Keadaan ini menyebabkan makanan tidak dapat dihabiskan.

Perut Kembung selepas makan.

Usus Kecil:

Peningkatan suara menggelegak yang mungkin cukup kuat (keras) untuk menimbulkan rasa malu sosial (borborygmi).

Perut boleh mengembang sehingga seperti perempuan yang hamil.

Perut kembung tetapi lembut.

Perut menjadi kembung dan biasanya dari malam hari dan kembali ke hari berikutnya.

Usus Besar:

Perut kembung biasanya terjadi pada malam hari dan kembali pada keesokan harinya.Sakit pada sisi kanan perut,bahagian bawah atau pada bahagian tulang rusuk kanan dan kadangkala di sebelah kiri. Keadaan ini juga boleh menyebabkan masalah sembelit bertukar kepada masalah diarea (cirit-birit).

Peningkatan refleks gastro-Colic. Ini adalah kebangkitan masa kanak-kanak di mana makanan di perut merangsang aktiviti kolon, sehingga keperluan untuk membuka perut.Rasa nyeri dan menusuk di rektum, yang disebut proctology fungal.

Komplikasi lain

Sering mengalami sakit kepala.
Pada wanita, sisi kiri sakit perut pada hubungan seksual adalah sesuatu yang luar biasa.
Peningkatan kekerapan buang air kecil.
Sering Kelelahan dan keletihan.
Gangguan tidur.
Hilangnya selera makan dan mual.
Tekanan.
Sering merasa cemas dan tertekan walau dalam keadaan yang biasa yang berkaitan dengan usus.

Kesukaran untuk menelan ketika makanan tersangkut di kerongkong.
Merasa sakit pada bahagian perut sehingga membangunkan pesakit pada malam hari.
Perut kembung dan mengalami ketidakselesaan di malam hari.
Tanda-tanda penurunan berat badan.
Kehadiran pendarahan daripada bahagian belakang (Punggung).
Kronik dan diarea (Sakit).

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Chinese Master rawatan Herba:

  1. Di mana untuk mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk anak-anak autisme remedi?
  2. Adakah anda mencari rumah perubatan remedi herba semula jadi bagi rawatan eczema?