RAWATAN AKUPUNKTUR HERBA

RAWATAN AKUPUNKTUR DAN HERBA
- Malaysia Pusat Rawatan Akupunktur dan Herba

Akupunktur dan Herba Cina adalah terapi-terapi semula jadi yang telah diguna pakai semenjak beribu tahun dahulu.Akupunktur adalah kompleks dimana rawatan bergantung kepada keadaan pesakit,dimana titik-titik rawatan akupunktur adalah berbeza walaupun mempunyai masalah utama yang sama. Tempoh masa rawatan juga berbeza bagi setiap individu.Rawatan ini merupakan satu kaedah menggalakkan sistem badan melakukan penyembuhan secara semula jadi dan meningkatkan fungsi.Kaedah akupunktur ini menggunakan jarum-jarum halus dan kadang-kaIa disambung kepada caj elektrik dengan tujuan mempengaruhi fungsi fisiologikal badan dan ianya merupakan kaedah yang selamat.

Akupunktur juga boleh digunakan bersama-sama dengan pembakaran tumbuh-tumbuhan tertentu, ini disebut moxibustion. Di samping itu,kaedah terapi non-invasif, yang disebut AKUPRESUR dan bekam (kaca,kayu atau logam) juga merupakan kaedah yang berkesan.

Disamping Akupunktur, herba saling berkait rapat dengan rawatan akupunktur.

Chinese MASTER kami telah mempunyai 140 TAHUN PENELITIAN dalam bidang ini.Dia yang mewarisi (GENERASI KEEMPAT) kepakaran dari nenek moyang dan telah melakukan lebih daripada 100 seminar dan melatih lebih daripada 100 pelajar dari seluruh dunia.kita berlatih dan menghasilkan Akupunktur, herba, qi gong, terapi makanan dan rawatan untuk phycology autistik. Sila lawati laman web kami “epilepsi dan autisme di bawah ini untuk mendapatkan maklumat lanjut.”

Definisi tradisional Qi (ENERGI) adalah energi vital dari setiap organisma hidup dan sumber dari semua gerakan dan perubahan di alam semesta. Ada lima fungsi utama Qi dan ditakrifkan sebagai:

(I) dorongan – yang merupakan pertumbuhan dan perkembangan tubuh.
(II) Pemanasan-mempertahankan kepanasan tubuh yang sesuai.
(III) Mempertahankan badan terhadap tekanan.
(IV) Mengawal darah dan cairan tubuh dalam tubuh.
(V) metabolisme Qi, darah dan cairan tubuh.

China menjelaskan Akupunktur sebagai Qi (pengaliran tenaga) melalui saluran dalam tubuh. Ada disebut meridian seperti sungai yang mengalir melalui tubuh dan menyekat aliran di bahagian lain. Suatu obstruksi atau penyumbatan atau kekurangan tenaga (Qi), darah dan wap air akan menyebabkan disfungsi dan akhirnya membawa kepada penyakit dan kematian.

Qigong adalah seni yang berorientasikan kesihatan yang melibatkan gerakan tubuh, yang boleh membantu mencegah dan merawat penyakit dan memberi kehidupan yang lebih baik. Latihan sendiri kebanyakannya mengambil masa dan sesuai untuk golongan yang telah berusia.Bagi mereka yang telah berusia dan mereka yang mempunyai penyakit Qigong amat bersesuaian.Kami juga memberi seminar mengenai rawatan herba,akupunktur dan hal-hal berkaitan dengan kesihatan.