RAWATAN KEMANDULAN | MASTER MALAYSIA

by Administrator
Rawatan Ketidaksuburan dan Kesuburan untuk Lelaki dan Wanita dengan ubat herba Dan Akupunktur Malaysia Neuro Master China
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Adakah biasa jika seseorang itu menghadapi kesukaran untuk mengandung, (kemandulan)?

Biasanya orang sentiasa percaya bahawa ia adalah mudah untuk mempunyai anak dan sering terkejut apabila wanita itu tidak hamil sebaik sahaja mereka mula mencuba untuk mendapat anak.

Satu peluang untuk hamil dalam setiap kitaran haid (setiap bulan) adalah sangat tinggi. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa yang lama untuk hamil, walaupun semuanya kelihatan biasa, kerana mungkin hanya ada sedikit kelemahan dalam buah pinggang, ovari atau rahim. Lapan daripada setiap 10 wanita yang cuba untuk mendapat anak akan jatuh hamil dalam tempoh tiga bulan pertama. Wanita yang hamil tanpa bantuan ubat-ubatan biasanya berbuat demikian dalam masa 3 hingga 6 bulan mencuba. Adalah menjadi perkara biasa bagi pasangan untuk mendapatkan bantuan dan nasihat jika terdapat kesukaran mengandung. Secara keseluruhan, sekitar 15 peratus (satu dalam enam) semua pasangan akan mendapatkan bantuan. Persoalan di mana mereka mungkin ingin mendapatkan bantuan akan bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, jika mereka telah mencuba untuk lebih kira-kira enam bulan dan masih tidak hamil.

Kesuburan dan Kemandulan-Kejadian NORMAL-Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Malaysia Cina Master Akupunktur Herba

1. Wanita – Kesuburan dan Kemandulan

Ovulasi adalah siri peringkat akhir yang membawa kepada pengeluaran telur dari ovari. Jika telur yang disenyawakan oleh sperma dan implan dalam lapisan rahim, kehamilan telah bermula.

Semua telur seseorang wanita sudah terbentuk ketika dia dilahirkan. Dari tahun-tahun awal zaman kanak-kanak, beliau mula kehilangan telur, tetapi percayalah bahawa seorang wanita yang berusia 50 tahun masih mempunyai kira-kira 1000 telur yang tinggal supaya tidak bimbang kalau terlambat untuk disenyawakan, berkemungkinan hanya ovari yang lemah, buah pinggang dan rahim sahaja yang bermasalah sehingga menyebabkan telur tidak boleh disenyawakan.

Kesuburan, kitaran wanita bermula dengan isyarat hormon dari kelenjar pituitari di pangkal otak. Ia mengeluarkan sejenis hormon perangsang folikel (FSH), yang merangsang ovari. FSH merangsang satu kumpulan kira-kira 20 folikel pada permukaan ovari untuk membesar. Dalam folikel telur membangun.

Satu lagi hormon estrogen yang dihasilkan oleh ovari dan respons kepada kenaikan paras estrogen; folikel terbesar terus berkembang. Ini adalah penyebab mengapa kebanyakan kehamilan menghasilkan bayi tunggal.

Seperti hormon lain, iaitu hormon Latinizing (LH), juga dihasilkan oleh kelenjar pituitari, menyebabkan hormon buah pinggang (Yin Buah Pinggang) untuk mengarahkan folikel dalam ovari untuk melepaskan telur. Pembentukan telur (atau ovum) dipanggil ovulasi.

Selepas ovulasi, folikel kosong membentuk satu struktur yang dipanggil corpus luteum di mana ia menghasilkan hormon progesteron. Tahap progesteron meningkat selepas ovulasi dan menyediakan rahim untuk menerima telur yang disenyawakan (embrio). Persenyawaan oleh sperma, jika ini berlaku, berlaku di dalam tiub fallopio, yang kemudiannya embrio awal bergerak bersama-sama ke arah rahim sendiri. Jika telur tidak disenyawakan, atau embrio tidak ditanam ke dalam rahim, tahap progesteron akan jatuh dan tempoh akan bermula semula. Seluruh kitaran bermula sekali lagi.

2. Lelaki – Kesuburan dan Kemandulan (Kiraan Sperma Rendah)

Peranan kesuburan lelaki dalam konsep pengeluaran dan ejakulasi sel sperma. Untuk menyuburkan telur, seorang lelaki mestilah mampu menghasilkan jumlah (mobil) sperma yang mencukupi. Hanya beberapa sel sperma ini akhirnya akan sampai ke telur, dan hanya satu sebenarnya akan memasuki dan menyuburkan.

Semasa akil baligh, testis menjadi aktif dan mula menghasilkan sperma. Dari remaja sehingga usia 70 tahun, seorang lelaki biasanya akan menghasilkan 5,000 sel sperma setiap minit. Ejakulasi menghasilkan air mani, yang merupakan campuran dua peratus sel sperma dan 98 peratus cecair yang dihasilkan oleh kelenjar dalam testis. Pengeluaran sperma adalah di bawah kawalan FSH dan LH, hormon yang sama yang mengawal kesuburan wanita.

Persenyawaan Kesuburan Dan Peluang yang ada-Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Master Cina Malaysia Akupunktur Herba

Persenyawaan berlaku jika persetubuhan berlaku hampir di seluruh masa ovulasi. Ovulasi hanya berlaku sekali dalam setiap kitaran haid, yang bermaksud bahawa terdapat hanya beberapa hari setiap bulan apabila seorang wanita boleh mengandung. Walau bagaimanapun, persetubuhan dan ovulasi tidak perlu tepat pada masa yang sama sebagai sperma yang sihat boleh bertahan selama kira-kira 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita dan kitaran hidup telur wanita adalah kira-kira 12 hingga 24 jam selepas ovulasi dalam kes biasa. Dengan penggunaan ubat-ubatan herba, telur mungkin dapat mencapai jangka hayat yang lebih lama.

Oleh itu, kesuburan adalah hasil daripada sperma dan telur yang memenuhi antara satu sama lain dengan serta-merta selepas ovulasi. Ovulasi berlaku 14 hari sebelum bermulanya tempoh biasanya tetapi bagi kes-kes tertentu ia telah membuktikan bahawa wanita boleh mengovulasi semasa aktiviti hormon yang tinggi. Ini adalah munasabah diramalkan jika kitaran tetap, tetapi mungkin sangat tidak menentu jika kitaran tak menentu.

Kesuburan bergantung kepada

Kesuburan keseimbangan hormon mestilah betul untuk memastikan telur membentuk dan mengovulasi. Persetubuhan mesti berlaku pada bahagian subur kitaran atau pada masa aktiviti hormon dalam badan yang tinggi. Mesti ada nombor yang mencukupi sperma yang kukuh dan tiada halangan mekanikal seperti tiub fallopio yang tersumbat atau sista yang lain, yang boleh menghalang sperma sampai ke telur.

Kesuburan – Analisis Ketidaksuburan

Ujian untuk meramalkan ovulasi.
Ovulasi meningkatkan suhu badan sedikit, jadi selama bertahun-tahun wanita dinasihatkan untuk mengambil suhu badan mereka setiap pagi untuk mengetahui ketika mereka telah mengovulasi.

Analisis kesuburan semen

Ini akan memberikan maklumat mengenai bilangan sperma setiap mililiter peratusan sperma biasanya (motilitas), dan peratusan sperma tidak normal. Mungkin akan ada perubahan besar dalam keputusan antara sampel yang berbeza,  inilah penyebab mengapa analisis pengurangan air mani sentiasa akan diperiksa dengan satu atau dua ujian ulangan.

Pertama sekali, sperma mesti kelihatan dalam kuantiti yang normal dan ia mestilah tidak terlalu nipis, mestilah cukup tebal tetapi jenisnya tidak terlalu kering. Biasanya pesakit hanya akan membawa hasilnya apabila datang untuk Rawatan Akupunktur dan Ubatan Herba Master Cina atau ubat herba sahaja jika pesakit tidak dapat datang ke pusat rawatan.

PENYELIDIKAN KESUBURAN kemandulan Master Cina Malaysia dan RAWATAN HERBA

Ketidaksuburan wanita menyebabkan:

1. Genangan daripada buah pinggang dan Ovari Qi.
2. Buah pinggang dan Ovari sejuk- Kekurangan Yin.
3. Tersumbat secara fizikal – Tiub fallopio atau sista.
4. Kekurangan Qi pada hati dan buah pinggang -  mengalami masalah hormon, haid tidak teratur.
5. Tekanan – Komplikasi hati.

Lelaki:

1. Kekurangan Qi pada buah pinggang.
2. Komplikasi hati.
3. Kekurangan Qi pada paru-paru.

Semua ini boleh dirawat dalam masa 1 minggu hingga 6 bulan bergantung kepada keadaan  dan berapa banyak gejala. 95% dalam tempoh sebulan 3. Biasanya hanya cara Master Cina Malaysia menggunakan Ubat dan perubatan herba cukup untuk mencapai untuk bayi yang hebat. Pasangan dari seluruh dunia telah mendapat manfaat dari perkhidmatan kurier perubatan herba khas untuk masalah kehamilan.

Masalah Kesuburan Lelaki Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Perubatan Master Cina Malaysia Akupunktur Herba

Apakah masalah kesuburan?

Kemandulan boleh didefinisikan sebagai kegagalan untuk mencapai kehamilan selepas seks tanpa perlindungan yang kerap sekurang-kurangnya 2 bulan. Ketidaksuburan ‘Rendah’ ​​bermakna kegagalan untuk mencapai kehamilan pertama, ‘menengah’ Ketidaksuburan ertinya kegagalan untuk mencapai kehamilan berikutnya.

Ketidaksuburan utama adalah masalah yang sangat biasa, yang menjejaskan lebih daripada satu dalam tujuh (15 peratus) pasangan yang cuba mengandung anak sulung mereka di semua bandar raya dunia. Antara mereka yang mengalami kesukaran dengan konsep, masalah kesuburan lelaki dianggap penting dalam kira-kira 40 peratus pasangan. Dalam 15 peratus pasangan ia akan menjadi semata-mata masalah kesuburan lelaki dan di sekitar 25 peratus, akan ada masalah dalam kedua-dua pasangan.

Mengapa lelaki mendapat masalah kesuburan?

Terdapat sebab-sebab beberapa masalah kesuburan lelaki. Ia termasuk:

 • masalah obstruktif ( tiub yang membawa sperma tersumbat)
 • kecederaan dan penyakit testis
 • varicocele
 • sperma terganggu
 • gangguan genetik
 • masalah dengan ereksi dan ejakulasi
 • masalah hormon
 • Gangguan dari kebanyakan ubat-ubatan yang mengurangkan kesuburan, keadaan yang lemah
 • ubat-ubatan barat yang mengurangkan kesuburan
 • toksin alam sekitar dan radiasi
 • Tersumbat dalam salah satu tiub sperma membawa mempunyai banyak punca yang berpotensi. Yang paling biasa adalah seperti di bawah
 • Pembedahan pangkal paha (termasuk pembaikan hernia dan penetapan buah zakar belum membuat keputusan).
 • Trauma pada karung skrotum meliputi buah zakar (kecederaan sukan walaupun agak kecil).
 • Jangkitan (terutamanya Chlamydia, gonorrhea dan batuk kering).
 • Vasektomi sebelumnya (bentuk kontraseptif yang melibatkan mengikat tiub sperma membawa)
 • Sesetengah lelaki mempunyai kongenital (hadir pada masa kelahiran) Ketiadaan vas deferens pada satu atau kedua-dua pihak. Deferens vas tiub yang menjalankan komponen testikular air mani kepada uretra, yang kemudiannya membawa air mani melalui zakar kepada dunia luar. Kira-kira 10 peratus daripada lelaki dengan penyebab 1 obstruktif untuk ketidaksuburan mereka akan mempunyai masalah ini. Vesikel seminal (di mana komponen air mani yang lain dibuat) sering tidak hadir juga.
 • Satu lagi punca obstruktif jarang sindrom Berry-Perkins-muda, di mana pesakit mempunyai penyakit dada yang kronik (bronchiectasis), sinusitis kronik dan ketidaksuburan obstruktif, halangan Qi Lung.
 • kecederaan dan penyakit testis

Satu tamparan hebat kepada buah zakar, yang mungkin berlaku dalam sukan atau semasa pergaduhan, boleh menyebabkan bengkak buah zakar, atau pendarahan di dalam atau di sekeliling mereka. Ini mungkin menyebabkan bekalan darah kepada buah zakar untuk gagal, menyebabkan kerosakan kekal kepada mekanisme pengeluaran sperma. Kilasan buah zakar (putar belit testis pada kordnya) boleh mempunyai kesan yang sama jika ia tidak dirawat dengan cepat dengan pembedahan. Jangkitan virus boleh menyebabkan radang buah zakar (orchitis, yang biasanya muncul sebagai bengkak sakit buah zakar) dan kegagalan penghasilan sperma.

Beguk adalah punca yang paling terkenal, tetapi tidak merupakan satu-satunya. Beguk hanya akan menjejaskan kesuburan jika ia menyebabkan orchitis dan, itu pun hanya jarang. Buah zakar belum membuat keputusan (cryptorchidism) adalah satu lagi penyebab biasa kegagalan penghasilan sperma.

Varicocele

Varicocele ialah pengembangan urat testis yang berada pada saraf berkenaan dgn sperma yang membawa dari buah zakar ke abdomen. Peranan keadaan yang menyebabkan ketidaksuburan ini adalah tidak menentu dan sangat kontroversi. Varicoceles berlaku dalam 15-20 peratus lelaki subur dan 30-40 peratus  orang-orang yang mempunyai masalah kesuburan. Mereka boleh berlaku pada salah satu atau kedua-dua pihak, tetapi adalah jauh lebih biasa di sebelah kiri.

Kesuburan gangguan Sperma

Gangguan kiraan sperma, pergerakan dan bentuk adalah perkara biasa dalam lelaki dengan ketidaksuburan. Menahan diri yang berpanjangan daripada ejakulasi boleh menjejaskan motilitas sperma. Teknik moden boleh mengenal pasti keabnormalan struktur dan biokimia dalam sperma individu.

Gangguan kesuburan genetik

Masalah dengan kromosom (pakej bahan genetik) berlaku pada kira-kira 2 hingga 20 peratus lelaki tidak subur dan boleh menjejaskan kesuburan mereka dalam dua cara:

Gangguan kromosom boleh menjejaskan perkembangan buah zakar. Ini biasanya melibatkan gangguan kromosom seks, setakat ini sindrom yang paling biasa ialah Sindrom Kline Falter. Dalam kekacauan ini, bukannya seperti biasa mempunyai 46 kromosom, termasuk satu X dan satu kromosom Y (46XY), tetapi mereka ini mempunyai kromosom X tambahan (47XXY).

keabnormalan kromosom boleh mengganggu pembahagian sel dan penghasilan sperma.
Masalah dengan ereksi dan ejakulasi

Masalah dengan seks adalah punca utama ketidaksuburan dalam kira-kira 5% daripada pasangan. Ini boleh disebabkan oleh:

 • mati pucuk (ketidakmampuan untuk mencapai atau mengekalkan ketegangan yang mencukupi untuk melakukan hubungan)
 • pancutan pramatang
 • kegagalan untuk ejakulasi
 • Masalah hormon

Kekurangan testosterone boleh mengurangkan kesuburan dan mungkin disebabkan oleh masalah dengan pengeluaran testosteron testis, atau masalah dengan kelenjar pituitari atau hipotalamus di dalam otak yang mengawal penghasilan testosteron. Kelebihan pengeluaran prolaktin (hyperprolactinaemia), suatu hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari, juga boleh mengurangkan kesuburan.

Gangguan perubatan secara umumnya yang mengurangkan kesuburan. Terdapat beberapa faktor yang boleh mengurangkan kesuburan:

Demam: influenza, radang paru-paru, atau bahkan sejuk yang teruk boleh menyebabkan demam yang tinggi, yang akan menjejaskan pengeluaran dan kualiti sperma. Perubahan ini biasanya pulih dalam tempoh beberapa minggu.

Diabetes: dalam jangka masa panjang, kencing manis boleh menyebabkan masalah dengan ereksi dan ejakulasi melalui menyebabkan kerosakan kepada fungsi sistem saraf automatik ‘.

Tekanan darah tinggi: tekanan darah tinggi boleh menyebabkan masalah dengan pendirian, sama ada secara langsung atau sebagai kesan sampingan seperti ubat amlodipine.

Penyakit jantung koronari: penyakit koronari arteri boleh menyebabkan masalah dengan ereksi. Ini mungkin disebabkan oleh pengerasan menyeluruh saluran arteri pada zakar serta jantung, atau ubat yang digunakan dalam rawatan masalah jantung.
Gangguan neurologi: sklerosis berbilang, strok, dan tulang belakang kord kecederaan dan penyakit boleh menyebabkan masalah dengan ereksi dan ejakulasi.

Penyakit buah pinggang: kegagalan buah pinggang yang kronik, ia turut menyebabkan bahan buangan terbina di dalam badan, boleh menjejaskan kualiti sperma dan kesuburan. Ia juga boleh menyebabkan masalah ereksi.

Kanser: kanser yang memberi kesan saluran kemaluan atau endokrin (yang menghasilkan hormon) sistem secara langsung boleh mengurangkan kesuburan. Jika tidak, ubat-ubatan dan radiasi yang digunakan untuk merawat kanser teruk boleh mengurangkan pengeluaran sperma atau bahkan menghentikan sama sekali. Tekanan (lihat di bawah) juga mungkin mempunyai kesan.

Alkoholisme: alkohol adalah toksik kepada sperma dan penggunaan berlebihan boleh mengurangkan kualiti sperma dan kesuburan.

Tekanan: Tekanan menyebabkan beberapa perubahan hormon dalam badan yang boleh menjejaskan kesuburan. Stres boleh mempunyai banyak punca, termasuk keresahan terhadap masalah kesuburan.

Dadah yang mengurangkan kesuburan

Kebanyakan dadah, kedua-duanya samada yang ditetapkan oleh doktor atau yang digunakan sebagai rekreasi atau halusinasi (berkhayal), boleh mengurangkan kesuburan. Kesuburan mana-mana berkenaan yang berkaitan dengan dadah yang ditetapkan harus dibincangkan dengan doktor anda – tidak hanya berhenti mengambilnya sendiri. Kesannya:

 • Alkohol mengurangkan jumlah sperma dan kualiti
 • Tembakau boleh mengurangkan motilitas sperma
 • Ganja boleh menjejaskan pengeluaran hormon
 • Opiates (heroin, morfin) menjejaskan pengeluaran hormon
 • Penggunaan steroid anabolik menjejaskan pengeluaran hormon

Ubat preskripsi

Kesan utama penggunaan amiodarone – menyebabkan keradangan buah zakar dan epididimis (epididymo-orchitis) yang membawa kepada masalah dengan pengeluaran sperma – abnormal Kemoterapi kanser rentak jantung yang teruk – boleh mengurangkan jumlah sperma, kualiti dan motiliti. – Kesan mungkin mendapat kanser kekal
Cimetidine – menjejaskan pengeluaran hormon dan mengurangkan jumlah sperma-peptik ulser dan penyakit refluks asid, senak perut
Colchicine – boleh mengurangkan jumlah sperma-Gout
Digoxin – menjejaskan pengeluaran hormon-Kegagalan jantung; rentak jantung yang tidak normal
Erythromycin – Boleh mengurangkan kiraan sperma – jangkitan dada
Gentamicin – Mengurangkan kiraan sperma – jangkitan bakteria
Terapi hormon – Boleh mengganggu pengeluaran pelbagai hormon lain
Ketoconazole – Mengurangkan kiraan sperma-jangkitan kulat
Methotrexate – Mengurangkan jumlah sperma – Beberapa jenis kanser; artritis
Nitrofurantoin – Mengurangkan sperma – jangkitan saluran kencing
Phenytoin – Mengurangkan kualiti dan motilitas sperma-Epilepsi
Spironolactone – Menjejaskan pengeluaran hormon – pengekalan Bendalir
Sulphasalazine – Mengurangkan kualiti dan jumlah sperma – ulser kolitis

Sebab Kemandulan oleh Alam Sekitar, Toksin dan Radiasi-Penyelidikan Oleh Rawatan Akupunktur Neuro Master Cina Malaysia Herba

Beberapa laporan media telah menekankan kajian penyelidikan menunjukkan bahawa bilangan sperma berkurangan dan menyatakan kesuburan lelaki semakin merosot, mungkin kerana pencemaran alam sekitar. Beberapa kajian telah menunjukkan tiada perubahan sekalipun, tetapi ini tidak membuat apa-apa tajuk berita baik dan sering gagal untuk dilaporkan dalam media.

Adakah kesuburan lelaki menurun? Kerana bukti wujud kedua-dua satu cara dan yang lain, jawapan mesti ‘mungkin’! Satu hal yang tertentu, dan itu adalah bahawa banyak lagi toksin alam sekitar yang mungkin menjejaskan kesuburan wujud sekarang daripada 50 tahun lalu.

Potensi asal toksin alkil fenol Industri dan domestik-penganggu hormon

Bisphenol A lakuer makanan kot; pergigian rawatan-hormon disrupter Dioksin Kertas pengeluaran; pengubah pelupusan racun perosak organoklorin disrupter hormon (lindane, DDT, dll) lindane digunakan pada bijirin, buah-buahan lembut, kubis – penganggu hormon
Phthalates Plastik industri disrupter hormon toksin testis
Phyto-oestrogens (yang terdapat dalam beberapa jenis produk tumbuhan) beberapa produk soya-penganggu hormon
Racun perosak penganggu hormon Vinclozolin digunakan pada penganggu hormon makanan.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

 1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
 2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?