RAWATAN PANKREATITIS KRONIK | AKUPUNTUR MALAYSIA

by Administrator
Pankreatitis Kronik – Penyelidikan Oleh Master Cina Malaysia / Rawatan Neuro Akupunktur dan Ubatan Herba.
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Pankreas yang merembeskan enzim yang diperlukan untuk mencerna makanan, yang dihasilkan oleh sel-sel duktus, dan insulin yang digunakan untuk pengangkutan gula, yang dibuat oleh pulau-pulau kecil Langerhans sel-sel ke dalam darah.

Pankreas adalah kelenjar yang lembut, dan memanjang yang terletak di belakang rongga atas perut di belakang perut. Ia dibahagikan kepada kepala (di mana duktus hempedu biasa berjalan kerana ia memasuki duodenum) dan badan (yang meluas di seluruh tulang belakang dan ekor), yang dekat dengan buah pinggang kiri dan limpa.

Pankreas mempunyai dua fungsi utama:

  1. Menghasilkan salah satu siri enzim yang membantu dalam penghadaman makanan. Enzim yang dihasilkan di dalam pankreas adalah penting dalam penghadaman protein, karbohidrat dan, khususnya, lemak. Bikarbonat juga dihasilkan dalam jumlah yang besar untuk meneutralkan asid yang dihasilkan oleh perut.
  2. Ia menghasilkan satu siri hormon yang penting untuk mengekalkan tahap normal gula di dalam darah yang dikenali sebagai insulin. Apabila insulin ini berkurangan, ia akan menyebabkan seseorang itu menghidap diebetis (penyakit kencing manis). Hormon lain seperti glucagons pula membantu untuk menaikkan kandungan gula dalam darah, dan beberapa hormon lain yang mengawal fungsi usus.

Cara perubatan Master Cina telah dilakukan ke atas beratus-ratus kes berkaitan pankreatitis kronik dan ia mempunyai rekod yang terbukti pemulihan sepenuhnya, semua kes dirawat di antara 2 minggu hingga 2 bulan dalam rawatan intensif.

Gejala Pankreatitis – Penyelidikan Perubatan Rawatan Herba Akupunktur Malaysia

Keradangan pankreas yang dikenali sebagai pankreatitis.

Akibat daripada pankreatitis akut dalam keradangan teruk pada kelenjar, ia boleh menyebabkan pesakit sakit tenat.

Pankreatitis kronik mungkin disebabkan oleh serangan berulang-ulang pankreatitis akut atau akibat kecederaan lain pada pankreas.

Kerosakan kepada pankreas berlaku akibat saluran enzim pencernaan yang bocor masuk ke dalam pankreas dan bertindak untuk menghadamnya. Ini akan menyebabkan keradangan, dan apabila keradangan hilang, proses penghakisan menyebabkan kerosakan kepada pankreas. Kemudian masalah yang lebih besar akan timbul dimana kerosakan pada pankreas yang berpanjangan akan menyebabkan ia gagal menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi untuk proses penghadaman makanan. Ini boleh membawa kepada penurunan berat badan apabila berlaku pembuangan najis yang kerap bersama najis yang pucat berminyak serta mengandungi jumlah lemak yang berlebihan. Seterusnya ia akan menyebabkan kemusnahan sel-sel yang menghasilkan insulin dan boleh membawa kepada penyakit diabetes.

Punca Pankreatitis Kronik – Penyelidikan Rawatan Akupunktur Perubatan Herba Malaysia

Punca yang paling biasa bagi pankreatitis kronik ialah pengambilan alkohol secara berlebihan dalam tempoh yang lama. Terdapat hubungan langsung di antara jumlah penggunaan alkohol dan risiko yang menyebabkan pankreatitis kronik.

Sebab-sebab lain termasuk:

  • kandungan kalsium yang tinggi dalam darah
  • penyakit telah hadir pada masa kelahiran (keturunan)
  • cystic fibrosis
  • kandungan lemak yang tinggi dalam darah
  • Ubat-ubatan (Sesetengah ubat mengandungi kimia yang boleh menyebabkan pankreatitis)

dalam beberapa kes tertentu seperti pankreatitis idiopatik masih lagi tidak boleh diketahui sebab dan puncanya.

Simptom Pankreatitis Kronik – Penyelidikan Rawatan Akupunktur Perubatan Herba Malaysia

Gejala-gejala.

Kebanyakan pesakit akan berasa kesakitan pada peringkat awal penyakit. Ini mungkin berbeza dalam keadaan tahap sakit ringan hingga ke tahap sakit teruk. Ia mungkin akan kekal agak lama tetapi tidak selamanya pada satu-satu masa dan ubat penahan sakit juga tidak memberi kesan (tidak boleh menghentikan kesakitantetapi Master Cina Malaysia boleh menghentikan kesakitan segera biasanya selepas 30 minit). Kesakitan sering terasa di bahagian belakang badan dan kadang-kadang juga boleh boleh dikurangkan dengan berlutut ke hadapan. Ia biasanya disebabkan oleh pengambilan makanan dan ini juga menyebabkan pesakit mungkin takut untuk makan. Ia juga biasanya menjadi teruk sepanjang malam dimana kesakitan itu terasa  menggigit, menikam atau sakit seperti rasa terbakar, tetapi ia cenderung untuk menjadi malar apabila pada peringkat lewat dan boleh datang dan pergi dalam satu-satu masa. Kadang-kadang ia boleh memusnahkan dirinya tetapi boleh terus menjadi masalah yang berterusan.

Mekanisma kesakitan itu menghalang ‘Qi’ dalam organ. Sesetengah pesakit akan dihalang oleh batu kecil dalam saluran pankreas yang menyebabkan tekanan dan pemusnahan pada pankreas. Tiada hubungkait dikenalpasti antara tahap kesakitan yang teruk dan keradangan pankreas.

Kesakitan yang terasa, agak sukar untuk didiagnosis dan ia boleh mengelirukan dengan rasa sakit yang disebabkan oleh penyakit lain yang timbul dari bahagian perut atau bawah paras dada .

Kesakitan yang disebabkan oleh pankreatitis mungkin sama dengan kesakitan yang disebabkan oleh ulser peptik, sindrom usus, angina pectoris dan batu karang.

Diabetes juga merupakan gejala yang menjejaskan lebih separuh daripada semua pesakit yang menghidap pankreatitis kronik sekian lama. Akibat keradangan kronik sekian lama pada kerosakan pankreas, ia turut menghilangkan fungsinya untuk menghasilkan insulin. Apabila kekurangan insulin, diebetis pula akan muncul dimana ia akan menyebabkan seseorang itu dahaga, kerap kencing dan penurunan berat badan yang mendadak.

Cirit-birit yang berlaku hanyalah sedikit di kalangan pesakit. Biasanya, semua lemak dalam makanan dipecahkan oleh enzim pankreas dan usus kecil pula akan menyerap lemak tersebut. Dengan pengurangan tahap enzim pencernaan, lemak tidak akan diserap. Apabila lemak sampai ke usus besar, ia sebahagiannya dipecahkan oleh bakteria di dalam kolon. Ini menghasilkan bahan yang merengsakan kolon dan mengakibatkan cirit-birit. Lemak yang belum dicernakan juga memerangkap air di permukaan, menyebabkan najis pucat, bersaiz besar dan berminyak yang sukar untuk dipam. Mereka boleh menyebabkan air di dalam tandas kelihatan berminyak, bau kurang menyenangkan dan bercampur dengan angin.

Penurunan berat badan berlaku dalam hampir semua pesakit dengan pankreatitis kronik. Ia adalah disebabkan kegagalan usus kecil untuk menyerap kalori dari makanan dan penyakit diebetis. Di samping itu, pesakit mungkin menjadi takut untuk makan kerana apabila makan ia akan menyebabkan kesakitan. Kemurungan juga biasa dialami pesakit pankreatitis kronik dan ini juga boleh mengurangkan selera makan serta menyebabkan penurunan berat badan.

Penyakit kuning (apabila mata dan kulit pesakit menjadi kuning) berlaku pada kira-kira satu pertiga daripada keseluruhan pesakit yang menghidap pankreatitis kronik. Ia biasanya berlaku akibat kerosakan kepada duktus hempedu biasa yang mengalirkan hempedu dari hati ke duodenum. Duktus hempedu biasa biasanya berjalan melalui bahagian kepala pankreas. Dalam pankreatitis kronik yang sudah lama, kecederaan akan berlaku di bahagian kepala pankreas yang menyempitkan duktus hempedu biasa. Sedikit penyempitan boleh berlaku sehingga separuh daripada pesakit yang pankreatitis kronik tetapi apabila penyempitan teruk, ia akan menghalang penyaliran hempedu dari hati ke dalam duodenum. Ia kemudiannya melimpah ke saluran darah menyebabkan mata dan kulit menjadi kuning.

Muntah-muntah selepas makan merupakan gejala yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku akibat sakit yang teruk. Ia juga mungkin disebabkan oleh ulser duodenum, yang sering berkaitan dengan pankreatitis kronik. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, duodenum boleh mengecil akibat kecederaan peringkat pertengahan oleh pankreatitis kronik.

Pesakit juga akan berasa sangat penat dan pening dari kesakitan. Sebahagian daripada mereka mungkin tidak dapat untuk berdiri.

Semua ini boleh dirawat dengan cara perubatan Master Cina Malaysia, rawatan intensif antara 2 minggu hingga 2 bulan  oleh Master cina Malaysia.

Kesan Memendekkan Hidup Pankreatitis – Penyelidikan Rawatan Akupunktur Perubatan Herba Malaysia

Pankreatitis kronik dikaitkan dengan pengurangan dalam jangka hayat.

Mengikut data diagnosis dari UK, hanya separuh daripada pesakit yang didiagnosis dengan pankreatitis kronik akan bertahan lebih daripada tujuh tahun, tetapi ini boleh dielakkan dengan cara Master Cina Malaysia melalui teknik pengukuhan herba. Terdapat juga peningkatan kadar kanser pankreas pada pesakit dengan pankreatitis kronik adalah 1/5 daripada jumlah kematian. Punca kematian yang lain termasuk komplikasi diabetes dan komplikasi alkoholisme. Bahkan ketika sakit dan radang telah hilang, anda masih perlu untuk mengambil beberapa Herba Pankreas untuk memanjangkan hayat anda.

, Kata-kata Cina lama “Kesihatan ialah Kekayaan terbesar anda”

Perubatan Herba MALAYSIA Cina Master untuk pankreatitis adalah sangat berkesan dan telah melalui 145 tahun penyelidikan. Herba yang akan menghapuskan kerosakan pada pankreas yang dijangkiti dan menghentikan kesakitan. Kemudian herba akan mengukuhkan pancreases dan memanjangkan kelangsungan hidup anda.

Pengukuhan dilakukan melalui pankreas, limpa dan sistem Qi.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

  1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
  2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?