RAWATAN SINDROM SJOGREN | AKUPUNTUR MALAYSIA

by Administrator
Sindrom Sjogren – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Sindrom Sjogren menjejaskan kira-kira 1 juta hingga 4 juta orang di Amerika Syarikat dan sering ditakrifkan oleh 2 gejala  yang paling biasa Рmata kering dan mulut yang kering.

Namun Sjogren adalah lebih daripada gejala. Ia merupakan satu penyakit autoimun yang sering mengiringi rheumatoid arthritis, lupus, scleroderma dan polymyositis. Penyakit-penyakit reumatik ini juga disebabkan oleh radang tisu penghubung, dan ia adalah biasa bagi orang-orang yang ada sindrom Sjogren ini dan mereka juga mempunyai gangguan tisu penghubung. Sjogren yang disebabkan daripada keadaan reumatik dikelaskan sebagai sindrom Sjogren sekunder. Sindrom Sjogren Primer berlaku dengan sendirinya.

Sindrom Sjogren sistem imun menyerang tisu yang sihat. Membran mukus dan kelembapan merembeskan air pada kelenjar mata dan air liur pada kelenjar mulut, apabila ia berlaku ini akan menjejaskan tugas serta fungsinya. Ini boleh membawa kepada masalah kesukaran untuk menelan (disfagia), kaviti gigi,  mata sensitif pada cahaya dan ulser kornea. Kerosakan juga mungkin berlaku kepada tisu paru-paru, buah pinggang, limpa jantung, dan hati.

Walaupun ramai orang boleh menghidapi sindrom Sjogren pada sebarang usia, kebanyakan orang lebih tua daripada 40 tahun telah pun didiagnosis. Dimana bilangannya adalah sembilan kali lebih kerap berlaku di kalangan wanita berbanding lelaki.

Tanda Dan Gejala – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Sindrom Sjogren boleh menjadi sukar untuk didiagnosis kerana tanda-tanda dan simptom adalah serupa dengan apa yang disebabkan oleh penyakit-penyakit lain dan boleh berbeza bagi setiap orang. Di samping itu, kesan sampingan beberapa ubat-ubatan juga boleh menyebabkan beberapa tanda dan gejala yang sama seperti sindrom Sjogren. Namun begitu, tanda-tanda tipikal dan gejala-gejala sindrom Sjogren termasuklah:

 • mata kering
 • mulut kering
 • kaviti gigi
 • keletihan
 • demam gred rendah
 • Pembesaran kelenjar parotid-satu set kelenjar air liur anda, yang terletak di belakang rahang anda dan di hadapan telinga anda
 • Kesukaran untuk menelan atau mengunyah
 • Perubahan deria rasa
 • suara menjadi serak
 • Jangkitan yis, seperti kandidiasis
 • Kerengsaan dan pendarahan yang lembut dalam hidung
 • Kulit menjadi lebam-lebam
 • Ruam kulit atau kulit kering
 • Kekeringan faraj(perempuan sahaja)
 • Batuk kering yang tidak menghasilkan kahak
 • Sakit sendi, bengkak dan kekejangan
Punca Sindrom Sjogren – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Sindrom Sjogren adalah gangguan autoimun. Badan menyerang sel-sel dan tisunya sendiri. Ia diketahui bahawa kekurangan ‘Yin’ anda memberi risiko kepada kekeringan dan kerosakan sistem imun anda. Faktor-faktor ini mungkin berkaitan dengan keturunan, hormon atau jangkitan virus. Dalam kes sindrom Sjogren, ia menyebabkan kelebihan pengeluaran sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit, yang menyerang dan merosakkan kelenjar pengeluar kelembapan. Mereka juga boleh merosakkan organ-organ lain, termasuk paru-paru, buah pinggang dan hati.

Faktor dan Risiko Sindrom Sjogren – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Sesiapa sahaja boleh menghidap sindrom Sjogren, ia biasanya berlaku dalam orang yang mempunyai satu atau lebih faktor risiko yang diketahui. Ini termasuk:

Mempunyai penyakit reumatik. Ia adalah biasa bagi orang-orang yang mempunyai sindrom Sjogren juga mempunyai penyakit seperti rheumatoid arthritis, lupus, scleroderma atau polymyositis reumatik.

Sebagai wanita. Wanita adalah sembilan kali berkemungkinan lebih ramai menghidapinya daripada lelaki yang mempunyai sindrom Sjogren.

Sebagai umur tertentu. Sindrom Sjogren biasanya didiagnosis pada orang yang lebih tua daripada 40 tahun.

Mempunyai sejarah keluarga yang menghidap sindrom Sjogren. Sindrom Sjogren kadang-kadang ada dalam sesebuah keluarga.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

 1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
 2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?