RAWATAN KAYAP | HERPES ZOSTER

by Administrator
Kayap (herpes zoster) – Penyelidikan Oleh Rawatan Neuro Akupunktur Herba Perubatan Master Cina Malaysia
:: KLIK SINI UNTUK LEBIH BANYAK VIDEO ::

email1

RAWATAN ALTERNATIF

Apakah kayap?

Kayap ialah sejenis ruam menyakitkan yang disebabkan oleh virus Varicella zoster (Herpes varicellae), yang merupakan virus yang menyebabkan cacar air. Kayap berlaku terhadap orang yang mempunyai cacar air dan pengaktifan semula virus tidak aktif. Kayap sering berlaku dengan agak lama selepas sahaja menghidap jangkitan cacar air. Kayap adalah berjangkit dan ia boleh menyebabkan cacar air. Walau bagaimanapun, sentuhan dengan seseorang yang mengalami kayap atau cacar air tidak boleh menyebabkan kayap.

Punca kayap

Selepas virus cacar air telah menguncup, ia bergerak dari kulit di sepanjang laluan saraf ke akar saraf di mana ia menjadi tidak aktif. Virus cacar air kemudian berhibernasi. Apabila virus itu diaktifkan semula, ia bergerak melalui laluan saraf ke kulit. Ia tidak diketahui apa faktor yang mencetuskan pengaktifan semula virus. Kayap umumnya mempengaruhi orang-orang tua, tetapi kadang-kadang berlaku di kalangan kanak-kanak yang mempunyai cacar air dalam tahun pertama kehidupan mereka dan orang-orang yang kekurangan imun.

Kayap boleh menjadi tanda tiada perlindungan imun, disebabkan oleh HIV atau kemoterapi, tekanan, masa yang lama selepas penyakit sebagai contoh, tetapi kebanyakan orang-orang yang mendapat kayap mempunyai sistem imun yang normal.

Apakah Gejala-gejala kayap? – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Tanda pertama bahawa pengaktifan virus cacar air yang berlaku adalah rasa terbakar pada laluan saraf sepanjang yang virus itu bergerak. Laluan saraf biasanya membentuk separuh bulatan mengelilingi badan. Kesakitan dan ruam seterusnya sesuai dengan kedudukan laluan saraf dan hampir sentiasa di sebelah badan atau muka atau anggota badan sahaja, tetapi lebih kerap berlaku ruam pada badan. Ia biasanya disertai dengan demam dan pembesaran nodus limfa.

Dua hingga tiga hari selepas kesakitan telah mula, ruam biasa muncul: lepuh kecil pada kulit merah, bengkak. Ia menyerupai jenis yang dilihat semasa serangan cacar air tetapi meliputi kawasan yang lebih kecil.

Ruam biasanya mencapai kemuncaknya selepas 3-5 hari. Kemudian, lepuh pecah dan bertukar menjadi kudis, yang secara beransur-ansur kedal. Kudis jatuh selepas dua hingga tiga minggu.

Kadang-kadang kawasan di mana ruam terletak menjadi amat menyakitkan selepas kudis telah hilang dan boleh bertahan dari beberapa minggu ke beberapa bulan. Ini sangat tidak menyenangkan selepas kesan daripada Kayap dipanggil neuralgia herpetic pos.

Pencegahan Kayap – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Orang yang belum pernah menghidap cacar air boleh mengurangkan risiko mendapat virus ini dengan mengelakkan menyentuh dengan orang yang mempunyai cacar air dan Kayap. Kayap itu sendiri tidak boleh dicegah.

Diagnosis

Sejarah perubatan pesakit dalam kombinasi dengan kemunculan ruam biasanya akan mencukupi untuk membuat diagnosis. Jika perlu, kikisan pada ruam boleh membantu mengenalpasti virus. Satu sampel darah juga boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis awal.

Apa yang berlaku jika ia menjadi lebih teruk? – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Ruam boleh jadi dijangkiti oleh bakteria.

Serangan kayap berhampiran mata, atau di atas hidung boleh dikaitkan dengan parut pada kornea, yang menjejaskan penglihatan.

Kayap pada muka boleh, di dalam kes-kes yang jarang berlaku, menyebabkan kehilangan pendengaran sementara, lumpuh muka dan mengurangkan deria rasa pada lidah.

Prospek masa depan

Kayap adalah jarang serius. Sebanyak 90 peratus daripada pesakit, akan berkurangan serangannya dalam masa seminggu jika selepas simptom pertama dirawat dengan segera. Jika tidak, mereka mungkin alami selama berbulan-bulan. Kebanyakan orang hanya mempunyai satu atau dua serangan.

Orang tua khususnya boleh terus merasai kesakitan yang teramat sangat, walaupun selepas serangan itu seolah-olah telah reda. Ia boleh sakit untuk beberapa bulan dan boleh menyebabkan kemurungan.

Apa yang Boleh Dilakukan Di Rumah? – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia

Pastikan kawasan ruam tidak ditutup.

Cuba jangan menggaru. Gunakan losyen calamine untuk meredakan kerengsaan.

Bila Anda Akan berunding dengan Master Untuk mendapatkan bantuan lanjut? – Penyelidikan Oleh Rawatan Herba Neuro Akupunktur Perubatan Master Cina Malaysia
  • Jika kesakitan itu semakin buruk dan imobiliti.
  • Jika ruam tersebut melibatkan mata atau bahagian atas hidung.
  • Luka tidak sembuh selepas 2 hari.
  • Pesakit mempunyai suhu badan yang tinggi.
  • Pesakit mempunyai satu lagi penyakit yang serius pada masa yang sama.

Soalan Lazim mengenai Akupunktur dan Master China rawatan Herba:

  1. Di mana hendak mencari keberkesanan dan tiada kesan sampingan formula herba semulajadi untuk kanak-kanak autisma?
  2. Adakah anda mencari pusat perubatan herba semula jadi bagi rawatan eczema?